5 דקות קריאה
בחנו את עצמכם...






שמירת שבת כהלכתה - כללי מלאכות שבת א. ארבעה דברים נאמרו בשבת, שנים מן התורה, ושנים מדברי סופרים והם מפורשים על - ידי הנביאים. שבתורה - "זכור" ו"שמור", ושנתפרשו על - ידי הנביאים - כבוד ועונג, שנאמר "וקראת לשבת עונג לקדוש ה' מכובד"






שמירת שבת כהלכתה - כללי מלאכות שבת - ב. "זכור את יום השבת לקדשו" כיצד? מצות עשה מן התורה לקדש את יום השבת בדברים, שנאמר "זכור את יום השבת לקדשו", כלומר זכרהו זכירת שבח וקידוש.וצריך לזכרו בכניסתו וביציאתו, בכניסתו - בקידוש היום, וביציאתו - בהבדלה. יש לכם שאלות? צריכים הסברים? תכתבו בתגובות ומישהו בטח יכתוב לכם תגובה...





שמירת שבת כהלכתה - כללי מלאכות שבת פרק א, ג. "שמור" כיצד?  -שביתה ממלאכה בשבת מצות - עשה היא, שנאמר: "וביום השביעי תשבת", וכל העושה בו מלאכה - ביטל מצות עשה, ועבר על מצות לא - תעשה - שנאמר "לא תעשה כל - מלאכה".אם אתם רוצים הסבר למה הכוונה תכתבו בתגובות ומישהו כאן בטח יכתוב לכם תגובה!





שמירת שבת כהלכתה כללי מלאכות שבתפרק א, ד....ואין בענין זה כל הבדל בין האיש ובין האשה.שניהם חייבים לשמור את השבת ולא לעשות בה מלאכה, הן מלאכות שאסורות מן התורה הן מלאכות שאיסורן מדרבנן, ושניהם גם חייבים במצות עשה של "זכור", דהיינו בקידוש, וגם חייבים במצוות דרבנן, כמו לחם משנה, סעודות שבת והדלקת נרות, ואין הפטור לנשים במצוות עשה שהזמן גרמן תופש כאן, כי לגבי שבת גילתה לנו התורה, שבכל אופן הנשים חייבות.וכה דרשו: אמר קרא "זכור" ו"שמור", כל שישנו בשמירה, ישנו בזכירה, והני נשי, הואיל ואיתנהו בשמירה, איתנהו בזכירה. כלומר, במצות השבת שבדברות הראשונות כתוב "זכור", מצות עשה לקדש את השבת בקידוש, ובדברות האחרונות כתוב "שמור", לא תעשה, שלא לעשות מלאכה.שינוי לשון הפסוקים בא להורות לנו, כי אין כאן כל הבדל, וכל מי שמצווה ב"שמור", בשמירת השבת מלעשות בה מלאכה, הוא מצווה גם ב"זכור", בזכירת השבת על - ידי קידוש... צריכים הסברים נוספים? תכתבו בתגובות ומישהו כאן בטוח יענה!!





שמירת שבת כהלכתה כללי מלאכות שבת - המשך פרק א אות האין עשיית פעולה נקראת מלאכה כפי קוצר דעתנו, שהרי המפנה במשך כל היום כלים בביתו - פטור, ואילו המוציא מחט מרשות היחיד לרשות הרבים - חייב. אבל נמסר למשה מסיני, שכל הפעולות שהיו צריכות למשכן, נקראות מלאכה, והן שלושים ותשעה אבות המלאכות. ומה שדומה להם, אף על פי שלא היה במשכן, נקרא תולדה, וגם התולדות אסורות מדין תורה וחייבים עליהן כמו על האבות. - - - אם אתם רוצים הסברים נוספים תכתבו בתגובות ומישהו בטח יענה להצטרפות לקבוצת ווטסאפ חילונים שומרי שבת פרטית ולהקמת קבוצה פרטית שלכם -




בחנו את עצמכם בהלכה לשבת! לפי 'שמירת שבת כהלכתה', מתי פעולה תיחשב "אב מלאכה" בשבת, גם אם היא לא נעשתה בצורה שהמלאכה נעשתה בהקמת המשכן?

א) רק אם היא זהה לחלוטין למלאכה שהיתה בהקמת המשכן (פעולה ומטרה).
ב) גם אם רק המטרה שלה דומה למלאכה שהיתה בהקמת המשכן (אפילו אם הפעולה שונה).
ג) כל פעולה שנעשית בגינה או בשדה תחשב לאב מלאכה.

מה התשובה הנכונה? כתבו בתגובות! #הלכה #שבת #שמירתשבתכהלכתה


שמירת שבת כהלכתה כללי מלאכות שבת פרק א אות וכל מלאכה הדומה למלאכה שהיתה במשכן גם בפעולתה וגם בתכליתה, כגון מבריך או מרכיב, הדומים בפעולה לזורע ולנוטע, דהיינו חיבור התלוש לקרקע או למחובר לקרקע, וגם תכליתם זהה, והיא - גידולו של צמח, או מלאכה הדומה למלאכה שהיתה במשכן רק בתכלית ולא בפעולה, כגון הקוצץ ענף יבש שבעץוכוונתו להשביח את גידולו של העץ, כל אלה נקראות אבות מלאכות, אף שלא היו במשכן.צריכים הסברים נוספים? תכתבו בתגובות ומישהו בטח ישמח לענות!! 



שבת שלום! 

רוצים לבחון את עצמכם בקטנה על ידע מצטבר בהלכות שבת? "שמירת שבת כהלכתה" - תולדות - מלאכות שאסורות בשבת כי הן דומות ל"אב מלאכה".החידה: איזו מהפעולות הבאות היא דוגמה ל"תולדה" מסוג שדומה ל"אב מלאכה" בפעולה עצמה, אבל שונה ממנה בתכלית (כלומר, במטרה הסופית)?א) השקיית זרעים  (שנועדה להצמיח, בדומה לזריעה)ב) טחינת מתכת  (שדומה לטחינת תבואה, אך לא נועדה לאכילה)ג) חיתוך ירק דק דק בסכין  (שדומה לטחינת סממנים, אבל בכלי שונה)ד) כל התשובות נכונותמה התשובה שלכם? תכתבו בתגובות! שבת מבורכת ושקטה! #שמירת_שבת_כהלכתה #הלכה #חידה_לשבת #תולדה #אב_מלאכה


שמירת שבת כהלכתה - כללים של מלאכות שבת פרק א, ז ----> תולדה הדומה לאב מלאכה פירושה - מלאכה הדומה לאב בתכליתה, כאשר הפעולה נעשית בגוף אחר, כמו המשקה זרעים שתכליתו להצמיח את הזרעים, אבל את הפעולה הוא עושה במים ולא בזרעים; או מלאכה הדומה לאב בפעולה, אבל אינה דומה לו בתכלית, כגון הטוחן מתכת, פעולה הדומה אמנם לטחינת גרעינים, אבל תכליתה אינה דומה, שהרי אינו מתכוון לאכילת הדבר הטחון אלא לשימוש אחר בו; או מלאכה שעשה אותה כדרכה, אבל שינה מאופן הפעולה כפי שהיה במשכן, כמו המחתך ירק דק דק בסכין, ולא במטחנה, כפי שעשו שם בטחינת הסממנים. - - - אם אתם רוצים הסברים תכתבו בתגובות ומישהו בטח ישמח לענות!!





שבת שלום חברים! חושבים שאתם מבינים בהלכות שבת? לפעמים אותה פעולה בדיוק יכולה להיות משהו אחד... או משהו אחר לגמרי, תלוי בנסיבות ובכוונה! קבלו חידון קליל בהשראת הספר "שמירת שבת כהלכתה" לבדוק את הידע שלכם:בחנו את עצמכם: מלאכה או לא מלאכה (ואיזו)? שאלה 1:
ראובן מיישר קרקע בשדה שלו בשבת כדי להכשיר אותה לזריעה. איזו מלאכה הוא עובר?
א) בונה 
ב) חורש 
ג) מלבן 
ד) קוצר 

שאלה 2:
שמעון סוחט חולצה רטובה בשבת. המטרה שלו היא להשתמש במים שיוצאים ממנה (לא כדי לייבש את החולצה!). איזו מלאכה רלוונטית?
א) מלבן 
ב) בונה 
ג) דש  (כמו סחיטת פירות)
ד) זורע 

שאלה 3:
לוי מסיר ענפים יבשים מעץ בשבת, אך ורק במטרה להשתמש בהם להסקה . איזו מלאכה הוא עובר?
א) זורע 
ב) קוצר 
ג) חורש 
ד) בונה 

חושבים שיש לכם את זה?  גללו למטה לתשובות! . . . . .

.......התשובות הנכונות: 

  1. ב) חורש - כי הוא מכשיר את השדה לזריעה. (אם היה מיישר רצפה בבית, זה היה בונה).
  2. ג) דש - כי המטרה היא הפקת הנוזל מהבגד, בדומה לדיש (הפרדת אוכל מפסולת או סחיטה). (אם המטרה היתה ניקוי/ייבוש הבגד, זה היה מלבן).
  3. ב) קוצר - כי הוא "קוצר" את הענפים לשימוש, בדומה לקצירת תבואה. (אם היה עושה זאת כדי שהעץ יצמח טוב יותר, זה היה דומה לזורע).

איך הלך? כמה תשובות נכונות הצלחתם? שתפו אותנו בתגובות! זכרו, בהלכות שבת הכוונה והנסיבות קובעות המון! זה מה שהופך את לימוד ההלכה למרתק כל כך.שבת שלום ומבורך לכולם! #שבתשלום #שמירתשבתכהלכתה #הלכותשבת #מלאכותשבת #חידון #יהדות #בוחןפיתע #לומדיםתורה